A A A

 

در رثاي مهدي مروي
"ديپلمات ارشد انقلابي"

يكي ازشاخصه هاي برجسته دكتر ولايتي كه از پرسابقه ترين وزراي خارجه كشورمان بشمار مي‌رود، جذب تعداد انگشت شماري از روحانيون آگاه، هوشمند و انقلابي در وزارت امورخارجه بود تا با بسترسازي و گسترش ارزشهاي ديني و انقلابي درسطح وزارتخانه و نمايندگيها، از ريزش و لغزش سياسي و اخلاقي نيروها ممانعت بعمل آورد، از جمله نيروهاي متدين، هوشمند و انقلابي كه در اوائل دهه ٦٠ جذب وزارت امورخارجه شده بود، حاج مهدي مروي يكي از فضلاي غير ملبّس حوزه علميه بود كه در خاندان علم و عمل در مشهد رشد يافته بود و از استعداد و هوش سرشاري برخوردار بود و با مباني سياست خارجي آشنايي نسبي داشت، وي با تلمّذ نزد والد گرامش مرحوم آيت الله حاج شيخ علي مروي طاب ثراه و اساتيد برجسته معارف قرآني از جمله فراگيري فقه و اصول در طراز چهره هاي نخبه علمي جذب دستگاه ديپلماسي كشور شده بود و در مقام مشاورت وزير و پست سفارت در كشور مسلمان سودان خدمات ارزشمندي را ازخود به يادگار نهاده بود.
مرحوم مهدي مروي را از زماني شناختم كه در اوايل دهه ٦٠ كاردار سفارت جمهوري اسلامي در سوريه بود و با سفير وقت جناب حجت الاسلام و المسلمين اختري همکاري مي‌كرد، و سپس سالها در مقام رياست اداره سياسي خاورميانه عربي يكي از كارشناسان زبده ، خوش بيان و تحليلگر مباحث جهان عرب و پشتيبان نيروهاي خط مقاومت در منطقه بود، از جمله ويژگيهاي شخصيتي وي داراي مشرب عرفاني ، منش فروتنانه و دفاع از تضييع حقوق كاركناني بود كه بدلايلي در پيچ و خم زندگي روزمره دچار مشكلاتي مي شدند و بهمين مناسبت ساليان متمادي را با حكم مشاورت وزير در بخشهاي مختلف نظارتی به دلایل آگاهي ازمباني فقهي و حقوقي، از جمله شناخت و ارتباط نزدیک با همکاران، و تلفیق مقررات مختلف و عرف سازمانی، و تسلط بر قوانين و آيين نامه هاي سازمان بازرسي و ديوان عدالت اداري بمنظور سنجش عملكرد مديران و کارهای سخت اداری با نظارت وزراي وقت آنرا بخوبي مديريت و پيگيري ميكرد .

ایشان با داشتن روحيه انقلابي و تجربه سفارت، و اندوخته هاي علمی منبعث از دانش حوزوی، در این ادارات منشأ آثار و بركات زيادي شده بود. سعی او عبور دادن وجهه رحمانی دین، از مسیر مقررات خشك انضباطی ، برای فروکاستن شدت آراء هیاتهای رسیدگی به تخلفات اداری بود. و از همین رو با دقت نظر وسعه صدر فراوان سعي داشت تا اعضای هیاتهاي بدوي و تجديد نظر بارعايت حق الناس در اجراي دقيق عدالت بمعناي وسيع كلمه كوشا باشند و بامراقبت از كليه جوانب زندگی همکاران تلاش ميكرد تا مباداحقي از آنان تضييع گردد ،و در صورتی که تشخیص بر تخفیف رأی يا لزوم بررسي مجدد پرونده را می داد، دیدگاهش را با وجود ملامتِ محتمل، مکتوب و شفاف بیان میكرد.

از جنبه فردی و شخصيتي نيز بسيار متواضع ، خوش مشرب ، دردمند و سنگ صبور كاركنان ، به ویژه افراد بي بضاعت و تهیدست جامعه بود ، او درمقام عبوديت و بندگي اهل نیایش مستانه ،مغفرت جو، مانوس با قرآن و علاقه مند به مطالعه و پژوهش بود. و ناملایمات اقتصادی و فردی خود را صبورانه و در پناه همین نیایشها و راز و نيازهاي عاشقانه با شيريني و بذله گویی خاصي مخفی میکرد ،حاج مهدي مروي در آخرين روزهاي حياتش در حالي كه از بيماري قلبي وديابت رنج مي برد درمأموريت كشور آفريقايي غنا مبتلا به ويروس منحوس كرونا شد و دست اجل مهلت نداد و سرانجام غريبانه در بلاد غربت جان به جان آفرين تسليم كرد و باخوشنامي و سبكبال به ديدار معبودش شتافت ، خدایش بیامرزد و او را در زمره خوبان و مقرّبان درگاهش پذيرا باشد .

نام و يادش همواره گرامي باد . عاش سعيداً ومات سعيداً .

"محمدطاهرربّاني"
سفير سابق در قطر و واتيكان

 *******************

"انا لله و انا الیه راجعون"
خبر در‌گذشت دوست فاضل، مهربان، باوفا و عزیزم حضرت حجت الاسلام حاج شیخ مهدی مروی، جانم را فسرد و قلبم را فشرد. زنده‌یاد مروی دانش آموخته حوزه علمیه مشهد و قم در حد اجتهاد بود. آن بزرگوار حافظه‌ای شگفت و استعدادی شگرف برای آموختن و دریافتن داشت. آگاهی های گسترده او از جهان اسلام و جاری های زمان مثال زدنی بود.
زنده‌یاد مروی قلبی پاک، اندیشه ای تابناک و ذهنی وقّاد داشت. باوفا بود و در حرمت گذاری به دوستانش و دیگران کم‌نظیر.
زبان گویا و رفتار پیراسته از وابستگی‌ها، حریت در اظهار نظر و دوری از مجامله و مداهنه بودن در صحنه سیاست و قدرت باعث شد که هماره از حقوق شایسته خود بهره‌مند نگردد و در جایگاه هایی که فراتر از آنچه که بود قرار نگیرد.
در سفری در دمشقکه آن روزگاران کاردار سفارت ایران در سوریه بودندوقتی از حضورم آگاه شدند به دیدارم آمدند، چه لطف ها و بزرگواری ها و مهربانی ها که روا داشتند، و دوستان جمع ما که برای خرید کتاب از نمایشگاه آمده بودند و مشکلاتی داشتند با چه بزرگواری مشکلات را حل کرد و چه همراهی‌ها و همدلی‌ها و ایثار‌ها....
در چند ساعتی که در محضرش بودم از جهان اسلام آگاهی‌های بسیار گسترده در اختیارم گذاشتند. جریان ها و گروه‌ها و سیاست های جهان اسلام را به ژرفایی استواری تحلیل می‌کردند.و نتیجه می‌گرفتند.از کرامت آن عزیز بیشتر از این نتوان گفت. همین را بگویم که حقا و انصافا فقدان چون اویی در سپهر سیاست و در پهندشت خدمات سیاسی و حکومتی مصداق روشن "ثلمه‌ای" است که "لایسدها شیء"
در روزگاران داغ و دریغ و سالیانی که ستم‌گستری و ستیزه گری با ارزش های دینی جامعه را به "تاریک زاری یخ زده" مبدل ساخته بود آن عزیز حضوری هوشمندانه داشت و تحلیل هایی استوار از اوضاع سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و دینی....
حتما کسانی چون دوست عزیز و با فضیلت وارجمندم دانشمند گرامی حضرت حاج شیخ محمدعلی سلطانی اولین مجلس یادبود رسمی شهید آیت الله حاج سید مصطفی خمینی را بیاد دارند که از سوی آیت الله العظمی گلپایگانی در مسجد اعظم برگزار شده بود. قاری قرآن می‌خواند.زمان اندک، اندک می‌گذشت و سکوتی سنگین برمجلس حاکم بود که ناگهان صدایی رعد آسا و بلند سکوت را شکست که، "یکی بِرِ منبر"!!!
این صدا با ترفندی که دانسته نشود از کجاست و از کی؟ صدای کسی بود که اینک دریغا گوی درگذشت غریبانه و مظلومانه او در غربت هستیم یعنی، محقق و متفکر ِ کم نظیر حضرت حجت الاسلام حاج شیخ مهدی مروی.
یادداشت همدلانه و روشنگرانه دانشور ارجمند حضرت حجت الاسلام و المسلمین جناب آقای محمد طاهر ربانیسفیر سابق ایران در قطر و واتیکان و از پیشکسوتان وزارت امور خارجه را بخوانیدو با گوشه ای ار نقش آفرینی های آن عزیز از دست رفته آگاه شوید.

در روزگارانی که در کنار مرقد مطهر امام هشتم(ع) در مدرسه حضرت آیت الله العظمی میلانی رضوان اله تعالی علیه، آغازین سال های طلبگی را می گذراندم زنده‌یاد مروی یکسال از ما پیشتر بود. مدرسه آیت الله میلانی که پیشرو بود و بسیار منظم و در کنار درسهای رسمی دروسی اختیاری و جنبی داشت زنده‌یاد مروی "انگلیسی می‌خواند و اردو" و با این تلاش و رویکرد، همگان را شگفت زده می‌کرد.
امیدوارم دوستان، همراهان و هم گامان آن عزیز در این سال های حضور در وزارت امور خارجه و اقالیم قبله و ...، خاطره ها و یادهای خود را نیز از زیست مومنانه، و حضور آگاهانه و تلاشهای صادقانه و آگاهی های گسترده او از سیاست و سیاست های روزگار بنویسد تا جامعه ما گرچه با داغ و دریغ با گوشه هایی از فضل و فضیلت و ارجمندی و کرامت او آشنا شوند.
برخی از دوستان عزیز ما که اکنون از فاضلان و استادان حوزه به شمار می‌آیند در سال های ۵۶_۱۳۵۵ در محضر وی "اصول مظفر" و گاهی "رسائل الجدیده" می‌خواندند و زیبایی و استواری و گویائی تقریر او از کتاب ها را می‌ستودند. هنوز هم در یادها و یادآوری ها می‌ستایند.
بدرود آن دوست عزیز و گرانقدر و آن خادم بی آوازه و زاهد والانگر را به برادران ارجمند وی حضرات آیت الله حاج شیخ جواد مروی و حضرت حجت الاسلام و المسلمین حاج شیخ محمد مروی و خانواده معزز و ارجمند او تسلیت می‌گویم و برای روح منور آن عزیز غفران و رحمت از خداوند سبحان مسئلت می‌نمایم.

#محمدعلی_مهدوی راد

به دلیل ملاحظات مربوط به شرایط کرونایی، مراسم تدفین مرحوم مغفور حاج شیخ مهدی مروی صبح امروز شنبه 4 بهمن 1399 با حضور خانواده و اقل بستگان و دوستان در امامزادگان ابراهیم و اسماعیل کهریزک تهران برگزار شد.
أعزه گرامی با اقامه نماز «لیلة الدفن» روح آن فقید سعید را شاد فرمایند. (فرزند مرحوم آیة الله حاج شیخ علی مروی)